Land van Kroon
Groen moet je doen

GROEN moet je DOEN

In mijn visie kan iedereen genieten van de natuur. En wat is er nu mooier dan een stukje natuur creëren in je eigen tuin. Kleine veranderingen die je zelf of met hulp van mij uitvoert, doen al veel. Wel is het goed om eerst te bedenken wat je wilt bereiken en of je misschien een duwtje in de rug nodig hebt..

Voordat ik langs kom voor een gesprek over de tuin, kun je alvast nadenken over wat je zou willen.  Evenwicht in de tuin is bijvoorbeel heel belangrijk. De vier elementen water, vuur, aarde en lucht, helpen daarbij.

Om het denkproces te ondersteunen volgen hieronder een aantal overwegingen:

Wat inspireert jou?

Wat is natuur voor jou? Een bloeiende weide vol zoemende hommels in een natuurgebied of fantaseer je over een wilde planten border? Ontdek je zwervend door het bos een prachtige heesterrand met een ondergroei van kruiden? Of geniet je van het cultuurlandschap met poelen, heibomen, hagen of fruitbomen?

Planten

Alle planten hebben een eigen plek nodig. Sommige planten nemen een vaste plek aan in de tuin. Andere staan door uitzaaiing telkens op een andere plek. Iedere plant heeft een bepaalde voorkeur voor grondsoort, voedselrijkdom en vochtigheid en een bepaalde behoefte aan zonlicht en schaduw. Daarom is variatie voor een natuurlijk evenwicht van groot belang. Hoe meer dieren- en plantensoorten er leven, hoe minder kans op ziektes en aandoeningen.

Onderhoud

Tuinonderhoud draait om de balans tussen zinvol onderhoud en bodemverstoring. Grondbewerking zoals spitten verstoort de grond enorm. Wieden met de hand is een goede manier om ongewenste kruiden te verwijderen. Maak je een tuin winterklaar?

Materialen

-Stenen: Er zijn volop gebruikte stenen beschikbaar. Beplant ze met loopkamille, kruiptijm of sedum. Leg het in mozaïek. Gebruik oude dakpannen, maak stapelmuurtjes. - Hout: Bij houtgebruik zijn ook verschillende factoren van belang, zoals eventuele behandeling, gladheid, mosbegroeiing, enz. Wat is bijvoorbeeld het effect van het buigen van een ronde pergola van douglas hout? - Andere verassingselementen: Bijna alles is te gebruiken door er een creatieve draai aan te geven.

Water

Water verrijkt je tuin. Aan steile oevers kunnen bijzondere waterplanten groeien, andere planten gedijen juist goed op een flauw talud. Wil je een moeras creëren? Vissen, kikkers en insecten voelen zich bijvoorbeeld thuis in moerassig water.

Dieren

Overwegingen voor (eigen) huisdieren in de tuin, en hoe ga je bijvoorbeeld om met de kat van de buren die in jouw tuin poept. Denk ook aan bomen en struiken voor vogels om te nestelen, dood hout voor voedsel of schuilplaats voor insecten, water in de tuin als drinkplaats. Kan de egel onder de schutting doorkruipen?

Tot slot

Wat wil je uitdragen met je tuin? Wat durf je aan te gaan? Wat willen je kinderen of andere medebewoners? Wil je er verstoppertje kunnen spelen of moet er juist genoeg plek zijn voor het hele yogaklasje?